Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Зоран Станков

Сърдечно-съдови изменения след прекаран Covid-19

Снимката е илюстративна
Снимка: Pixabay

Какви са последиците от Covid-19 за системите в нашия организъм? Все повече данни се събират. Оценка на сърдечно-съдовата система при пациенти след преболедуван Covid-19 прави в "Нашият ден" интервенционалният кардиолог д-р Зоран Станков, от екипа на проф. Иво Петров. 

База за оценката

"С увеличаване на броя на пациентите, прекарали Covid-19, след втората вълна значително нараства. Аз лично дневно преглеждам по 5-6 човека след Covid инфекция. Основните проблеми, споделени от пациентите, са: липса на задоволителен функционален капацитет (т.е. задухът персистира, както и лесната умора); от страна на сърдечно-съдовата система най-честото оплакване е сърцебиене – около 80%, което е доста симптоматично. При направените допълнителни изследвания (ехокардиография) на пациенти с прекаран Covid перикардните изливи са доста по-редки (аз лично съм засекъл 4 от близо 200 пациенти), а пък миокардитите, което е най-сериозното усложнение на сърдечно-съдовата система, към момента доказан миокардит след прекаран Covid имаме само при един пациент. Това е добра новина. 

Когато говорим за големите съдове, усложненията са доста по-чести. Лекували сме пациенти, които имат запушване на вени (доста често). Изследвания от Испания описват около 20% белодробен тромбоемболизъм като усложнение след Covid. Такива пациенти лекуваме поне по 5 на седмица. Да не забравяме и артериалните тромбози – за последния месец – 6 пациенти, които сме лекували от периферни емболии (най-често на горни крайници). Все още няма достатъчно база данни, за да разберем защо точно така се получава."

Сравнение с други прекарани вирусни инфекции

"Аз разделям нещата на две групи – увреда директно на сърцето и тромбози на периферните съдове с техните усложнения. Първата група са много редки, за щастие, сравнени с другите вирусни инфекции. Втората група, за съжаление, (тромбозите на вените и артериите) е много по-честа при Covid. Тук говорим за съвсем различен механизъм – не както при другите вирусни инфекции – възпаление на самата плака, а емболии и тромбози, които са на места даже при хора, които нямат атеросклероза. Механизмът е съвсем различен и честотата е по-голяма."

Групи с по-голям риск от усложнения

"Тук групите не можем да ги определим. Затова при пациенти със среднотежко и тежко изкарана инфекция е много важно по-продължителното антитромботично лечение – приемането на антикоагуланти за по-дълъг период от време. Испанците препоръчват до 45 дни да се приемат антикоагуланти, което и аз препоръчвам на моите пациенти."

Необходим набор от изследвания

"При нас правим изследвания на: пълна кръвна картина, нива на Д-димер, маркери на възпаление, нива на фибриноген, електрокардиограма, за да установим дали има ритъмно-проводни нарушения и синусови тахикардии, най-чести при тези пациенти. Профилактиката на сърдечно-съдовия преглед приключва с ехокардиография на сърцето, за да изключим миокардити и перикардни изливи. И финално – Доплер на периферните артерии и вени."

Чуйте повече в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!