Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джак Ма с първа публична поява от октомври насам

Джак Ма, основател на Alibaba Group
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайският предприемач, основател на онлайн гиганта "Алибаба" (Alibaba), Джак Ма направи днес първата си публична проява от октомври миналата година, предадоха световните агенции.

Той се обърна във видеоконферентен режим към стотици селски учители от различни региони на страната по повод отбелязвания днес Ден на просвещението на Буда. На този празник от 2015 г. Ма всяка година се среща със селски учители в южната провинция Хайнан и връчва награда, учредена от неговата фондация.

По-рано в този месец в социалните медии набраха скорост спекулации за местонахождението на милиардера след медийни съобщения, че той е пропуснал финалния епизод на телевизионно предаване, в което беше съдия.

Ма не се е появявал публично от октомври, когато на форум в Шанхай отправи критики към китайската регулаторна система.

Малко по-късно властите неочаквано спряха планираното рекордно излизане на борсата на финтех компанията му "Ант груп" (Ant Group), която трябваше да пусне акциите си едновременно на борсите в Шанхай и Хонконг. В края на декември стана известно, че "Алибаба" е била уведомена от Управлението за контрол на пазарите на Китай, че срещу компанията се води разследване по подозрения в извършване на действия с монополен характер.

В 50-секудното видео, разпространено от китайски медии, Ма, облечен в тъмносин пуловер, говори директно пред камерата от стая със сиви мраморни стени. От видеото не става ясно къде се намира бизнесменът.

Той посочва, че тази година не може да присъства лично на връчването на наградата, както в предишни години, заради пандемията. 56-годишният бизнесмен е най-познатата в света корпоративна звезда на Китай, както и символ на технологичния бум в страната. 

Изчезването му от общественото пространство породи спекулации, че може да е задържан или да има юридически проблеми. "Алибаба" и властите не отговориха на запитванията по въпроса за положението му и кога може да бъде следващата му публична поява.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени