Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шарл Мишел призовава Джо Байдън за нов трансатлантически пакт между ЕС и САЩ

Днес е велик ден за САЩ, посочи председателят на Европейския съвет

Белгийският премиер Шарл Мишел.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън да формира "нов основополагащ пакт“ с Европа, работещ по въпроси като мира, сигурността, просперитета, свободата и човешките права.

"Днес е нещо повече от преход. Днес е възможност за подмладяване на нашите трансатлантически отношения, които силно пострадаха през последните четири години. През тези години светът стана по-сложен, по-малко стабилен и по-малко предсказуем", посочи Мишел пред Европейския парламент.

"В първия ден от неговия мандат отправям тържествено предложение към новия президент. Нека изградим нов основополагащ пакт за по-силна Европа, за по-силна Америка и за по-добър свят", допълни той.

Шарл Мишел определи встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън като "велик ден" за САЩ.

Обръщайки се към Европейския парламент, Мишел изрази надежда, че церемонията по встъпването в длъжност на американския президента ще бъде проведена без нарушения и граждански вълнения.

Той заяви, че Съединените щати са се променили по време на ерата на Тръмп и добави, че се е променил и "начинът, по който Европа и останалата част от света гледат на САЩ".

Шарл Мишел каза още, че двамата лидери трябва да работят по пет приоритета - засилване на многостранното сътрудничество, борбата с Covid-19, борбата с изменението на климата, икономическото възстановяване с помощта на цифрова трансформация и обединяване на усилията за сигурност и мир.

Мишел е отправил покана към Байдън да присъства на извънредна среща на върха на ЕС.

„Новият дневен ред за Европа и Съединените щати, който искаме да поставим на масата, е амбициозен. И затова, през първия ден от неговия мандат, бих искал да поканя президента Байдън в Европа, за да участва в извънредна среща на Европейския съвет в Брюксел, която съвпада с провеждането на срещата на върха на НАТО“.

Председателят на парламентарната група на Европейската народна партия Манфред Вебер обаче заяви, че първата визита на Байдън би трябвало да е в Европейския парламент:

„Мисля, че би било чудесно Байдън да пристигне за срещата на европейските лидери, но по-добра идея за Байдън да представи в Европа идеите си за бъдещето на трансатлантическите отношения е да го направи в реч пред Европейския парламент, вероятно в Страсбург, защото той познава европейската история и това би било наистина страхотно място за рестарт“.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че трябва да се мисли в законодателна насока за ограничаването на речта на омразата в социалните медии.

„Блокирането на профила на президента Тръмп трябваше да стане по-рано като превенция, а не постфактум“, подчерта тя, визирайки щурма в Капитолия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени