Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С карвинг се занимават все по-малко майстори у нас

Заради коронавируса отпаднаха множество събития и фестивали. 

Това е причината някои хобита и специални умения да останат скрити и показани единствено на снимка като карвинг изделията, изработени от видни кулинари. 

Карвингът всъщност е древно изкуство, което придава разнообразен и привлекателен вид на храната, произлиза от Азия и е особено развит в Тайланд.

 У нас все по-малко хора се занимават с този занаят. 


Един от тях е Божидар Димитров-майстор на карвинг произведения и член на Международния кулинарен съюз. 

Чуйте още какво сподели пред Ваня Славова: 

Независимо от произхода си (тайски или японски), карвингът е широко разпространен до средата на ХХ век предимно в Азия и азиатските ресторанти. След този период се разпространява по целия свят, особено популярен става в Русия, където има много състезания и форуми на тази тема.

Изделията обикновено са с формата на цветя или птици, но единственото ограничение е въображението на карвинг артиста. 

Карвингът може да бъде декорация както на гарнитурата, така и на самостоятелни ястия и най-вече предястия. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени