Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Режисьор от Видин драматизира приказки в театър без сцена

| обновено на 20.01.21 в 12:30

Домашен театър ще разказва приказки за малки и големи на живо в интернет. Инициативата е на режисьора от Видин Малин Маринов, който в началото на пандемията стартира експериментално своя формат, а сега вече подготвя първата си официална премиера. Идеята е да се подготвят представления по произведения на български автори и народни приказки, които да имат както образователен, така и развлекателен характер, обясни режисьорът:

"Представленията ще бъдат изграждани с помощта на кукли, актьорите ще играят на една импровизирана сцена, да я наречем естрадна. В този смисъл се доближаваме до домашния театър, тъй като театър може да стане вкъщи, в една стая, всичко може да бъде декор... Въпросът е кой дава живот на определен предмет или пък някаква ситуация. Замислени са и викторини, тук засягаме образователната част на проекта. Това е другата задача на проекта - индиректно да изгражда естетиката и ценностната система на подрастващите, това може би е най-значимото нещо в проекта... Премиерното заглавие е "Неуловимият бял дим" от Георги Мишев."

В спектаклите ще участват професионални и актьори-любители. Част от творческия екип на домашен театър е Асен Илиев:

"Естествено, че съм развълнуван и обнадежден, че нещо в нашия град ще се случи. Смятам, че приказката е един от шедьоврите на световната литература, която освен да задвижва въображението, в нея е скрито невъобразимо познание, което ние сме изгубили от дълбока древност и сега по една художествена форма ни се поднася и ние ще се опитаме да насочим вниманието там, откъдето сме тръгнали - началото, когато се е зародило това познание, което формира нашия начин живот..."

Сред актьорите е и Марженка Вълчева, която преди години се е занимавала любителски с театър:

"Самата аз се връщам в детските години, когато съм тук. А пък по календар пише, че е Ден на прегръдката -21 януари, когато ще изнесем представлението, така че ще се радват децата, възрастите и те ще се върнат в детството си..."

Актьорския състав допълват Владимир Михайлов, Борислав Диков и Ваня Минева. Куклите са дело на Теодора Обретенова, Зорница Кристиянова и Ани Петкова, сценограф е Росен Игнатов, музикалните мотиви и композиции са създадени от Кирил Бачев и Даниела Войнова, за художественото осветление ще отговаря Радимир Борисов.

Домашен театър се реализира с подкрепата на Министерството на културата и със съдействието на библиотеката и читалището във Видин. Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" предоставя място за сцена на представленията, обясни директорът Десислава Иванова:

"Това ще се случва в БиблиоПощата, където още при придобиването на тази сграда ние направихме една стая за български народни приказки, празници и обичаи, една битова стая. Точно там те изявиха желание и точно там трябва да се случва едно такова представление, един такъв театър."

Домашен театър вдига завеса за своето премиерно представление този четвъртък, 21 януари, от 19,30 часа, в БиблиоПощата. Спектакълът "Неуловимият бял дим" ще бъде предаван директно в социалните мрежи и платформата Zoom. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна