Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Зелен паспорт“ за ваксинираните в Израел поражда страхове и въпроси

Снимка: БГНЕС

Започва издаването на „зелени паспорти“ на ваксинираните лица в Израел. На първо време „паспортът“ ще е картонче, което може да вземеш в ръка, но се обмисля електронно приложение или друго защитено техническо решение.

Мобилното приложение за смартфон ще може да се активира седем дни след поставянето на втора доза от ваксината срещу Covid-19. Електронният документ ще се превърне в разрешително за гражданите на Израел да пътуват в чужбина и ще ги освободи от необходимостта да спазват режим на самоизолация след завръщането им от страни с висок процент на заболелите. Своеобразният електронен сертификат ще позволи на израелците и да не се самоизолират след контакт със заразено лице вътре в страната.

„Зелените паспорти“ обаче предизвикват противоречиви реакции. От една страна те са свързани с опасенията дали издаването на такъв документ не е груб натиск и ограничаване на правото на избор, дали не създават опасност за нерегламентирано следене. От друга се поставя въпросът за надеждността на документа против фалшификации.

Израел е страната „отличник“ в света, с най-голям процент на ваксинирано население до момента.

Проф. Надав Давидович  Снимка: личен архив

Проф. Надав Давидович е консултант на здравната комисия на Кнесета и директор на училището за обществено здраве в университета „Бен Гурион“. Той припомня, че издаването на подобен паспорт не е прецедент.

„Без такива документи не може да сe влезе в редици страни по света, където властите изискват новодошлите да са имунизирани против различни заболявания като жълта треска, едра шарка и т. н. В началото на пандемията от Covid-19 дълго време нямаше ваксина и се налагаше хората, които пътуват от една страна в друга или са се разболени, да спазват карантина, за да не заразят и останалите. Предполага се, че седмица или 10 дни след втората доза на ваксината, човек вече има достатъчно антитела и може да му бъде издаден документ, който му дава известни привилегии: да не бъде поставян под карантина, дори ако пристига от държава с много заразени или ако някой от познатите му е болен от коронавирус. Това би го освободило от проверки при посещение на културни и спортни изяви, дори те да се провеждат в затворено помещение, а също при влизане в супермаркети или молове. Най-важното е, че ще може да пътува, включително и със самолет и кораб. Подобен паспорт би бил добър стимул за тези, които са колебаят дали да се ваксинират. Международната авиационната организация поставя въпроса за необходимост от такива документи. Все още комисията в Кнесета отлага решението за въвеждане на подобен имунизационен паспорт. Вероятно подобни дилеми има и в други страни“, коментира проф. Давидович за предаването „Хоризонт до обед“ на БНР.

Има предложния „за“ и „против“. Всичко е много динамично. В Израел броят на имунизираните е голям, посочва той. 

Снимка: ЕПА/БГНЕСМеждународната авиационна организация иска този документ е в удобен вид: като приложение към друг, вече действащ документ - паспорт например. То може да включва данни и за получени други ваксини. Подобно приложение би предотвратило струпване на хора по летищата. Друг е въпросът, невинаги ваксинирането означава, че организмът е създал антитела“, допълва проф. проф. Надав Давидович.

Капацитетът за производство на ваксини по света е недостатъчен, а в някои държави те дори не са пристигнали все още, изтъква консултантът.

„Има и хора, които вече са имунизирани, но не искат да получат подобен документ. Това е тяхно право. Всички пациенти на здравните каси на Израел могат да получат телефонно приложение за цялостното им здравословно състояние. Ако случайно попаднат в някаква извънредна ситуация или пострадат, много бързо може да им се окаже помощ, защото пристигналите екипи имат всичките им данни. Но има хора, които категорично отказват да имат такъв документ. Може да се намери междинно решение - да се ходи на театър или на стадиона след бърз тест. И сега за влизане в университета, където преподавам, някои хора разполагат с телефонно приложение, което може да им измери температурата, а с едно кликване могат да декларират, че не са били в контакт със заразени. Други отделят няколко минути пред входа, за да попълнят хартиен вариант и да си измерят температурата с наличните термометри. Това е тяхно право. Важното е да няма дискриминация за тези, които са искали да се ваксинират, но не са могли, защото не им е била представена тази възможност. Имам предвид младите хора, тъй като в момента се имунизират най-вече хората над 50 години и медицинските работници. Освен това - все още не са пристигнали ваксините за палестинците зад „зелената черта“. Те настояват за ваксина, различна от прилаганата към другото население.“

Не знаем колко дълго се запазват антителата в човешкия организъм. Ако след една ваксинация имунитетът е по-дълъг от 6 месеца, то валидността на „зеления паспорт“ ще бъде продължена. Ако не, както при грипа, трябва да се ваксинират отново. Това е подобно на изискването след определена възраст шофьорът да премине преглед при очен лекар, за да му бъде заверена шофьорската книжка. Няма нито лекарство, нито ваксина със 100 процента ефективност. Твърде сложно и бавно е всеки имунизиран да се изследва серологично. Проверяваме контролни групи и ако действително се окаже, че 95 на сто са създали антитела, поемаме риска да има хора, на които ваксината да не действа“, пояснява още проф. Надав Давидович.

Пред парламента вече се проведе демонстрация срещу зелените паспорти. Несъгласието със „зелените паспорти“ е по различни причини, отбелязва Давидович, който е „за“ подобен документ.

„Някои се притесняват за свободата на личността. Никого не задължават да си прави ваксина. Ще се измислят и алтернативни начини за проверка, но те ще са по-скъпи и по-бавни и ще са за сметка на антиваксъра. Ако се притесняват от технологиите в приложенията, защо не се притесняват от личната си карта или шофьорската си книжка. Други, и то с право, смятат, че става дума за неравенство, тъй като в Палестинската автономия още не са пристигнали ваксини за масова имунизация. Но и в Израел процентът на ваксинираните млади хора не е толкова голям. Това е несправедливо. Трети се притесняват от фалшификация на подобни документи и искат да се направи всичко за надеждността им. Броят на противопоставящите се не е голям, но част от тях са мислещи и умни хора и техните несъгласия по един или друг начин трябва да бъдат преценени внимателно.“

Повече по темата чуйте и в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.