Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Съби Мезински от Смолян събира лампови апарати в продължение на 46 години

Български лампов радиоапарат
Снимка: Фейсбук - Володя Георгиев

Внушителна колекция от уникални радиоапарати притежава Съби Мезински от Смолян. Всичките 252 говорещи кутии работят и са подредени в зала, за да могат да се разгледат от гости на областния град. 

Той е добър, усмихнат, сърцат, гостоприемен, радиолюбител. Любовта на Съби Мезински към говорещата кутия се ражда от едно радио от кметството в Ксанти, Гърция. 

"Тази идея се роди 1975 година - отидох да ремонтирам телевизор на едно приятелско семейство и те ми казаха, че имат на тавана радио, което дошло от кметството в Ксанти, Гърция", разказа Съби Мезински в предаването "Нощен хоризонт".

Прочел в списание "Паралели", че унгарец събрал над 120 радиоприемника. Тогава му хрумнала идея да събира радиоапарати. Съби Мезински притежава 252 лампови апарата

"Всички са направени по оригинален начин, всички се поддържат, работят, в момента няма на средни вълни излъчване, но на дълги вълни се хващат румънски радиостанции". 

Първата му изложба е с 56 радиоапарата в Младежкия дом в Смолян. Но преди да ги представи на обществеността, е посветил много безсънни нощи в реставрация, и винаги в компанията на Радиото.

"Едно радио се реставрира около един месец - кутията, поддръжка, лакиране, всичко наново, изчистване, подмяна на кондензатори". 

За половинвековния юбилей на "Хоризонт" и на всички работещи в Радиото радиоколекционерът Съби Мезински от сърце пожела:

"Радиото е любов. Да сте живи и здрави, работете откровено, всичко истински да бъде. Аз слушам Българското национално радио".

 Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.