Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 10 г. България може да има нова ядрена мощност

Снимка: пресслужба на МС

Правителството одобри доклад, който потвърждава, че реакторите за проекта „Белене“ могат да се използват при изграждането на 7-и блок на одобрената площадка №2 в АЕЦ „Козлодуй“. Докладът е в контекста на постигане на целите на Европейския съюз за климатична неутралност до 2050 година и диверсификация на енергийните ресурси. 

Сформираната работна група в края на миналата година е провела разговори и с американски компании, които разработват нови технологии в ядрената енергетика. Привлечени са външни експерти, направени са проучвания.

Одобрените технологии са три: едната разработвана от „Уестингхаус“ и две руски технологии за реакторите от „Белене“, уточни министърът на енергетиката Теменужка Петкова:

„От страна на „Уестинхаус“ е потвърдено и съответно заявено, че те няма да предложат за България реактор AP-1000, но ще подкрепят реализацията на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ с наличното оборудване, което ние притежаваме от проекта АЕЦ „Белене“ и това оборудване да бъде използвано, тъй като и тази технология е в рамките на одобрения ОВОС“.

При добра дисциплина и организация 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ може да бъде пуснат в експлоатация до 10 години, смятат експертите, но предупреждават, че всяко забавяне ще оскъпява новата мощност, която се изчислява на 10% от брутния продукт, а премиерът Бойко Борисов изтъкна, че 7-и блок в АЕЦ „Козлодуй“ е проект, който гарантира националната сигурност и диверсификацията:

„Освен това използват и платеното от държавата и данъкоплатците оборудване и мисля, че след 7-и, ще отидем и на 8-и реактор. Това ще бъде просто пилотно. Това ще е добра стратегия“.

Тази седмица „Булгартрансгаз“ започна обществена поръчка за изготвяне на работен проект за подмяна на надземното оборудване на газовото хранилище „Чирен“.

Компанията стартира и обществена поръчка за доставката на оборудване и изграждане на газовата връзка България-Сърбия.

Изпълнителният директор Владимир Малинов докладва на премиера, че след решението на Комисията за защита на конкуренцията „Булгартрансгаз“ вече е пълноправен акционер и участник в терминала за втечнен природен газ на територията на Гърция.

Премиерът Бойко Борисов коментира, че с трите проекта България работи усилено по инициативата „Три морета“: 

„Разширението на Чирен от 500 млн. куб. м. газ до 1,1-1,2 млрд. прави смисъл и на нашата инвестиция в терминала за втечнен газ в Гърция, както и интерконектора с Гърция. Сиреч, когато идват танкерите, стоварват газта, образно казано, те отиват и се съхраняват по нашите тръби в Чирен. И вече с интерконекторите с Румъния, Турция, Сърбия, Гърция, Македония, България може спокойно да каже вече, че газовият хъб „Балкан“ го има“. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени