Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Горските служители - много отговорности, малко права

Анелия Иванова: КТ "Подкрепа" със законови промени горските служители да задържат нарушителите

Снимка: БГНЕС

Кой има интерес от неконтролирани конфликти между горски стражари и бракониери, защо голяма част от тези конфликти приключват в полза на бракониерите, нормално ли е гората безнаказано да секат хора, които имат десетки актове за нарушения за незаконна сеч, и не на последно място - колко случая на физическа агресия и зрелищни побои може да понесе системата, преди да се разпадне? 
Предаването „Хоризонт до обед“ продължи 
темата, която от започна във вчерашното издание на „Преди всички“.

Търсим отговор на тези въпроси след случая, при който горски служител преби бракониер.

Поредната реформа в сектор „Горско стопанство“ с последния Закон за горите не доведе до по-добри условия за работещите в системата на горите“, това коментира в „Хоризонт до обед“ председателят на Националната Федерация „Земеделие и горско стопанство” към КТ „Подкрепа“ Анелия Иванова:

„Реформата в горския сектор стартира с отделянето на стопанската дейност от контролната дейност, опитите бяха правени повече от 20 години и накрая се натрупаха проблеми, свързани с конфликти, нападения и саморазправа между горските служители и бракониерите. Горските имат много задължения – те охраняват, опазват, наблюдават и защитават по два хектара гора, което е огромен терен. А те носят междувременно дисциплинарна и наказателна отговорност, едновременно с това законът ги ограничава от това те да предприемат действия за задържане на бракониер“, посочи още Иванова. 


„Ако не е успял да констатира нарушението, ако бракониерът е избягал, ако горският не е успял да си направи огледа на тази територия, той носи дисциплинарна отговорност за това, че не е констатирал нарушение и масово горските стражари са наказвани финансово за това, че не са си свършили работа по незаконното изсичане на гори“. 

Иванова коментира, че професията горски стражар или инспектор е обезценена и гилдията се чувства незащитена.

Горските синдикати в КТ „Подкрепа“ са изготвили петиция с предложения за законови предложения. Те ще бъдат внесени до премиера и до министъра на земеделието и горите: 

„Служителите по опазване на горските територии да имат правомощия по закона като длъжностни лица, аналогични на служителите на МВР.  Да имат право да използват технически средства за заснемане, да задържат нарушителите. А когато има нападение срещу тях, лицето извършител да носи наказателна отговорност“, каза още Анелия Иванова.


„Досега нито един горски служител не е осъдил бракониер“.  

Иванова обърна внимание на това, че има и фирми за дърводобив, които също са нарушавали на законодателството:

„Защо въобще не се говори за такива частни фирми, а дърводобивът е 100% приватизиран и в тези фирми също има назначени лесовъдни специалисти, които също трябва да следят за незаконното изсичане на дървета, за опазването на горите, но такива данни няма“, обясни още специалистът. 

Още по темата в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.