Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По време на криза българите инвестират в имоти

| обновено на 20.01.21 в 15:19

За една година депозитите на домакинствата в България със суми между 100 и 200 хил. лева са се увеличили с 14,1% в сравнение с 2019 та.   Това означава, че размерът на влоговете е нарастнал с 9,4% - сочи справка на Българската народна банка.

Общият размер на кредитите в банковата система се е повишил с 4.3 на сто и е достигал над 60 милиарда и 300 милиона лева. 

В предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив независимият  финансов консултант на физически лица и малки компании Светослав Халачев анализира  тези данни и посъветва българите да инвестират наличните си пари  рационално, а не емоционално.

„Грешка е да действаме по примера на други хора, инвестирали в акции със 150 процента доходност например. Да купуваме злато или сребро , без да сме наясно с вида им, механизмите за съхраняване и срокът на инвестиционния план. Купуването на акции е едно от най- рисковите неща, но теоритично най- доходоносното. Нека  да започнем с простичките неща.Онези, които носят по- малка доходност, но са по- сигурини , докато постепенно придобием инвестиционна култура “- препоръча Халачев.

И отчете, че „Ние българите имаме подсъзнателно усещане за стабилност, когато нещо е "тухла върху тухла". Нещо построено, имот. Затова  масово българите залагат в ивестиция в недвижимо имущество“.

Част от финасовия манталит на рентиерите , обаче е веднага да похарчат така наречените гаранционни наеми. Но е важно да се напомни, че в условия на криза могат да останат без нематели, поради невъзможност да плащат. А този депозит трябва да им се върне.  

Има регулаторен механизъм за такива казуси -напомни Халачев, защото вече повечето Агенции за  имоти предлагат така наречена “доверителна сметка“.  

Той припомни Теорията на личните финанси, според която, за да има един човек финансово спокойствие трябва да е заделил  сума, с която обичайно разполата за 3 месеца, а когато става въпрос за семеен бюджет поне за 6 месеца напред.   

„Тези пари  не носят доходност , а спокойствие и ликвидност  в момент, когато човек има нужда от пари, за да не се налага да продава някакви инвестиции. Тези пари трябва да  ги има кеш“ – категоричен е Халачев.  

На всички, които са взели банкови заеми той препоръча да не се изкушават от въведения мораториум върху кредитните плащанаия за период 6 месеца. Да не отлагат изплащането на главница, а  при възможност да го направят веднага , защото трудно може да се прогнозира какви ще бъдат доходите им  в условия на извънредна епидимична обстановка. 

Цялото интервю можете да чуете в прикачения файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна