Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов и Захариева обсъдиха с външния министър на Сърбия общи проекти

| обновено на 20.01.21 в 18:34
Премиерът Бойко Борисов и външният министър на Сърбия Никола Селакович
Снимка: Пресслужба на МС

Газовата и пътната инфраструктура между България и Сърбия бяха във фокуса на разговорите при визитата на сръбския външен министър Никола Селакович у нас.

Той се среща с президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов и вицепремиера Екатерина Захариева, обобщава репортерът Марта Младенова 

За първи път от седем години насам сръбски външен министър е на визита в България, като с премиера Бойко Борисов е обсъден газовият интерконектор между двете държави, както и редица пътни проекти.

На тях обърна внимание и вицепремиерът Екатерина Захариева.

„До края на тази година ще са завършили последния кратък участък от магистралата между София и Белград, всъщност от София до границата, вече е завършено в Сърбия и също така двамата днес се разбрахме да се фокусират ресорните министерства върху отварянето на пункта, за който се разбраха двете държави през 2010-та година, нов граничен пункт на Север от Стара планина“.

Никола Селакович също подчерта близостта на двата народа и необходимостта за допълнително задълбочаване на сътрудничеството между София и Белград.

„През 2019 г. търговията между двете страни надхвърли един милиард евро. Към ноември миналата година тя е около 850 милиона, което означава, че най-вероятно няма да достигне милиард, но аз се надявам да се върнем към ръст в най-скоро време“, заяви Селакович.

Двамата обсъдиха теми от взаимен интерес, сред които туризъм и енергетика, както и идеята за изграждане на нов граничен пункт, която не повдигната за първи път през 2010 г, но няма сериозно движение по проекта.

Селакович благодари за подкрепата на България по евроатлантическия път на Белград.

Външният министър на Сърбия разговаря и с президента Румен Радев.

Външният министър Екатерина Захариева със сръбския си колега. Снимка БГНЕС
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени