Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пускат обществена поръчка за укрепване на "потъващата сграда" в Тутракан

Снимка: tutrakanmuseum.org

Утре ще бъде пусната обществената поръчка за основно укрепване на жилищния блок в Тутракан, който стана известен като "потъващата сграда".

6 месеца обитателите на осеметажния блок очакват да спре свличането на сградата, чиито основи са поддали заради повредената канализация.

Към днешна дата блок "Възход-1" в Тутракан е вече с отклонение от 25 сантиметра и е потънал с близо 40. Сградата е с 6 входа със 144 апартамента. Канализацията е компрометирана още при самото му строителство преди повече от 30 години. Разливът на отпадните води подяжда основите му. Затова и останалите да живеят там са преминали на доброволен воден режим, докато други са избрали да напуснат жилищата си:

"Търпим досега, но има хора с малки деца. Ние сме вече пенсионери. Къде да отидем на тези години?"

Правят се подписки. Стига се и до разговор с премиера Бойко Борисов.

Държавата дава 50 000 лева за геоложки проучвания на терена, разказа кметът на Тутракан д-р Димитър Стефанов:

"Общинска администрация подготвя спецификацията и обществената поръчка да имаме избран изпълнител и веднага да започнем укрепването на блок "Възход-1".

Отпуснатите малко над 732 000 лева ще бъдат достатъчни за предстоящото укрепване на блок "Възход-1".

Геолозите са категорични, че в момента опасност от срутване или потъване няма, но не могат да предвидят във времето напред какво ще се случи.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.