Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олег Йорданов: Много е важно, че научната общност гласува за Джо Байдън

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Днес Джо Байдън от новоизбран президент ще се превърне в Президентът. В 19.00 часа българско време се очаква клетвата на Джо Байдън, който беше избран при условия, които често се съпровождаха в анализите с прилагателни като „безпрецедентни“.

Столицата Вашингтон е окупирана - 25 хиляди души от националната гвардия е тук, но имаме опасения, че безредиците ще се случат в щатските столици, където охраната не е толкова добра. За съжаление Доналд Тръмп отказва да признае, че не е победил. Въпреки че имаше заведени над 60 дела от неговите адвокати в тази посока, само едно стигна до Върховния съд и нито едно не спечели“. Това коментира в предаването „Хоризонт до обед“ Олег Йорданов от университета в Южна Каролина, професорът по математика и физика, който прогнозира с голяма точност победата на Байдън в ефира на „Хоризонт до обед“.

Въпреки загубата на делата опитът на Тръмп да не признае резултатите от изборите с тезата, че изборите му са откраднати, доведоха до метеж - още едно събитие, което остава под знака безпрецедентно в историята на американската демокрация, както и това, че отиващият си президент няма да предаде властта лично на встъпващия в длъжност. Освен на Тръмп трябва ли да се търси отговорност и на някой друг:

„Коментатори казват, че - да, особено на по-младите сенатори, които виждат в Тръмп ракета носител, но е показателно, че на последното заседание на Конгреса беше направено изказване, че няма доказано нито едно сериозно нарушение на изборите“.

Капитолия в очакване на клетвата на Джо Байдън  Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според Йорданов не някой е откраднал изборите от Тръмп, а Тръмп се е опитал да открадне републиканската партия, за да я обърне в посока на неприемане на правилата на демокрацията, нещо, което не се е харесало на по-утвърдените политици в нея: 

Той беше импийчнът в Конгреса, сега трябва да се решава в Сената какво ще става с него. В интерес на истината, това не е от такова значение. Тръмп едва ли има шансове да се кандидатира, а по отношение на Тръмп в републиканската партия в следващите дни ще зависи кое крило в републиканската партия ще надделее – дали радикалното, което е готово, едва ли не, на всичко, или добрата стара републиканска партия“.

Какво да очакваме от Джо Байдън като президент: 

„Байдън вече е предложил програма на стойност 190 милиарда долара към 900-те милиарда долара в помощ на работещите американци, за училищата, за безработните, в помощ на икономиката за пандемията“. Според Йорданов Джо Байдън се позовава отдавна на учени, на медицински специалисти и на науката като цяло. 

„Освен това голяма част от научната общност гласуваха за Байдън. Това е основната промяна“. 

Още по темата в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!