Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо си струва да посетите Чепеларе

Снимка: архив

Българите свързваме град Чепеларе с Екатерина Дафовска – нашата олимпийска шампионка по биатлон от 1998 г., която се превърна в негова туристическа емблема. Защото Чепеларе определено има с какво да се гордее! Градчето е притихнало в полите на вр. Мечи Чал, където е разположена една от най-добрите писти за алпийски ски в България.



Зоната се обслужва от четириседалков лифт с 718 м. денивелация, който работи и през лятото. От връх Мечи чал тръгват още няколко ски трасета с различна степен на трудност и с обща дължина от 20 km. Мястото е рай за скиори и сноубордисти!

Но освен да карате ски, тук можете да се насладите и на прословутото родопско гостоприемство. Чепеларе е известно със своите къщи за гости и малки семейни хотели, предлагащи всички екстри за пълноценна почивка сред природата, както и вкусна родопска храна.

Малкият родопски град разполага с цели два музея. През 1998, след като Екатерина Дафовска печели първия за България златен медал от зимна Олимпиада, местни ентусиасти откриват Музей на ските, който проследява дългогодишната история на спорта в града, както и подвизите на цяла плеяда местни скиори.



Не пропускайте да посетите и Музея на родопския карст с уникалната му експозиция на минерали, скъпоценни и полускъпоценни камъни, различни видове скали и пещерни образувания, открити в многобройните пещери в района.



И още – в Чепеларе живее и работи известният майстор гайдар Илия Учиков, който е вложил душата си в десетки звучни каба гайди. Майсторът получава поръчки от цял свят. Туристите се отбиват в неговата работилница, за да се запознаят с производството на характерния родопски музикален инструмент.



Чепеларе е и изходен пункт за разходки по маркираните пътеки на Родопите. А само на 10 км. от центъра му се намира курортът Пампорово с неговите безброй възможности за дневни и нощни развлечения.



Защо си струва да посетите малкия родопски град вижте в публикацията от колекцията на Радио България: Чепеларе – градът на ските и олимпийската слава.


Съставил : Венета Николова
Снимки: архив


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени