Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Александър Чернодрински:

Точното бизнес решение може да е съдбоносно за компанията

Арх. Александър Чернодрински

Как кризата се оказва нова възможност – именно за това е пример ИКИС СЛ. Българската инженерингова и производствена компания, работеща в сферата на осветлението и металните изделия, има изключително успешен бизнес до началото на пандемията. Когато тя настъпва обаче фирмата не само, че не затваря, а запазва си всичките служители, използва натрупания опит и концентрира усилията си в ново посока и в полза на обществото -  производството на уреди за ултравиолетова дезинфекция (UV-C). Прави и дарения от UV-C лампите, които произвежда, на едни от големите болници в страната.

„Още с първите ограничения като противоепидемични мерки си казахме – или трябва да направим нещо, за да се развиваме, макар и в друга посока, или ще изгубим всичко, за което сме работили през последните 20 години“, разказа пред Радио София арх. Александър Чернодрински, който е съдружник в ИКИС СЛ заедно с Филип Шкембов и Кирил Сапунов.

Вземат нелеко бизнес решение, но то се оказва работещо. За около 40 дни са направили това, което в нормални условия би отнело 1,5 до 2 години.

Служителите повярвали и мотивирани поели по новата посока на развитие.

„Когато всички се отчайваха, ние намерихме нашата пътека, по която всички заедно тръгнахме. Заложихме наличния финансов ресурс – може би по най-добрия начин, и съхранихме всички работни места. Завъртяхме колелото, въпреки тежките условия“, допълва с известна гордост арх. Чернодрински.

От ИКИС СЛ се свързват с международна компания, сътрудничат си, печелят доверието ѝ и ползват ноу хау.

„Не сме ползвали мерки като 60/40. Рискувахме, инвестирахме и сега се радваме, че това, което правим дава усмивки на хората“, сподели специалистът.

Започнали са с уреди за болниците. Сега вече имат над 10 модела, които се ползват в общини, училища и на още много места.

Чуйте разговора на Катя Василева с арх. Чернодрински.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени