Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лия Петрова свири Бетовен

Лия Петрова
Снимка: liyapetrova.com

По време на първите месеци от пандемията през 2020 г. повечето музиканти загубиха голяма част от ангажиментите си. Наложи се да пренасочват творческата си енергия в други посоки - правеха концерти по интернет от домовете си, записваха клипове и участваха в дискусии в социалните мрежи.

По това време българската цигуларка Лия Петрова, която гради изключително успешна международна кариера и в момента живее в Париж, се зае с проекта си Humans&Music и записа много клипове с аматьори, за които музиката е спасение в такива тежки моменти. После основа онлайн фестивал, посветен на 250-годишнината от рождението на Лудвиг ван Бетовен - първия Парижки Бетовенфест в зала "Корто". В партньорството на великолепни млади музиканти Лия изнесе поредица от камерни концерти без публика, които можеха да се проследят по интернет.

В началото на лятото Лия Петрова трябваше да запише новия си, трети компактдиск, но рестрикциите в Полското радио провалиха и това. Все пак записите бяха осъществени през есента, след поредица от преодолени препятствия, промени на диригенти и т.н. И днес новият албум с Цигулкови концерти в Ре мажор от Бетовен и Моцарт (неговия малкопознат №7) вече е на музикалния пазар под френска звукозаписна марка. Партнират й оркестър "Синфония Варсовия" и диригентът Жан-Жак Канторов.

А на 21 януари Лия Петрова ще свири на родна сцена - поканена за солистка в Концерта на Бетовен от Софийската филхармония. В зала "България" тя ще се срещне за втори път в кариерата си и с маестро Георги Димитров - признава, че за нея това носи голямо вълнение.

За преодоляването на трудностите и дълбокото навлизане в музиката на Бетовен през последните две години цигуларката разказа в предаването "Алегро виваче". Специално за слушателите на програма "Хоризонт" тя представи премиерно и новия си компактдиск. Чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!