Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световни лидери посрещат Байдън с позитивни очаквания

| обновено на 20.01.21 в 21:23
Джо Байдън със съпругата си и Камала Харис с мъжа си преди церемонията по встъпването им в длъжност като президент и вицепрезидент на САЩ.
Снимка: БТА

Позитивни очаквания за новия стопанин на Белия дом дойдоха от световните лидери.

Нямаме търпение да работим с администрацията на  Джо Байдън за по-нататъшното укрепване на отношенията между Съединените щати и Европа, тъй като сме изправени пред глобални предизвикателства, с които никой от нас не може да се справи сам. Това написа генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън да формира „нов основополагащ пакт“ с Европа, работещ по въпроси като мира, сигурността, просперитета, свободата и човешките права. Той отправи покана към Байдън да присъства на извънредна среща на върха на ЕС. За да обсъдят „амбициозен нов дневен ред за Европа и Съединените щати“.

„Съединените щати се завърнаха и Европа е готова за това“, написа в Туитър председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Фон дер Лайен заяви, че очаква с нетърпение да има приятел в Белия дом, с който Европа да може да работи в борбата срещу климатичните промени, справянето с пандемията от Covid-19 и изграждане на мултилатерализма.

Тя изрази и надежда встъпващият в длъжност нов американски държавен глава Джо Байдън да обедини сили с Европейския съюз, за да се наложат законови стандарти и норми в дигиталния свят за справяне с омразата, лъжите и фалшивите новини в дигиталния свят.

Пред репортери в Брюксел фон дер Лайен отбеляза още: "След няколко часа Тръмп ще бъде история, но неговите поддръжници са все още тук". 

А президентът на Франция Еманюел Макрон приветства решението на Джо Байдън да върне Съединените щати в Парижкото споразумение за климата.

"Заедно сме. Ще бъдем по-силни пред предизвикателствата на нашето време", написа на английски в Туитър френският държавен глава. 

„Днес е добър ден за демокрацията. Америка се сблъска с огромни предизвикателства и устоя“, каза във видеообръщение президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

Британският премиер Борис Джонсън изрази надежда, че Байдън ще се присъедини към поетия от Лондон ангажимент за намаляване на емисиите парникови газове до нула до 2050-та година. Освен климатичните промени, Джонсън определи като приоритетни за сътрудничеството между Великобритания и новата администрация на Байдън борбата с пандемията и засилването на трансатлантическата сигурност.

„Всяко подобрение в напрегнатите отношения между Русия и Съединените щати ще зависи от Джо Байдън“, беше реакцията на Москва. „Русия ще живее така, както е живяла стотици години - търсейки добри отношения със Съединените щати“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени