Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън: Цялата ми душа е устремена към това да обединя Америка

Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Единство“ беше ключовата дума в речта на новия президент на Съединените щати, който тази вечер положи клетва. Джо Байдън предупреди американците, че само единни могат да преодолеят основните предизвикателства пред страната днес.

„Днес - в този януарски ден, цялата ми душа е устремена към това да обединя Америка, да обединя хората ни, да обединя нацията ни. Призовавам всеки един американец да се присъедини към мен в тази кауза. Обединени да се преборим с лъжите, на които сме свидетели, гневът, възмущението, омразата, екстремизмът, беззаконието, насилието, заразата, безработицата и безнадеждността. С обединението ни можем да постигнем велики и важни неща“.

Две седмици след като Капитолият бе щурмуван и превзет от множество разгневени привърженици на вече бившия президент Доналд Тръмп, Байдън определи днешния ден като триумф на демокрацията, но каза също, че атаката срещу демокрацията и истината продължава:

„Изправени сме пред атака срещу демокрацията и истината, срещу върлуващ вирус, растящо неравенство и систематичен расизъм, срещу климатична криза и криза в световната роля на Америка.

Всяко едно от тези предизвикателства ни засяга дълбоко и всички те ни застрашават едновременно и ни налагат отговорност, каквато рядко сме имали. Сега, когато сме пред тези изпитания, ще се изправим ли заедно? Въпросът е ще се окажем ли достатъчно силни за тези предизвикателства“.

Новият американски президент се обърна и към света отвъд границите на Америка с посланието, че Америка отново ще е ангажирана с решаването на международните проблеми:

„Светът гледа всички нас днес. Ето моето послание към всички отвъд границите ни: Америка е подложена на изпитание и ние ще излезем от него по-силни, ще възобновим съюзите си и отново ще играем главна роля. И ще водим, но не с примера на силата, а със силата на нашия пример“, заяви новият американски президент.

Джо Байдън със съпругата си Джил Байдън

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!