Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пореден случай на бракониерство - трима задържани с незаконна дървесина край Петрич

Снимка: Кети Тренчева

Трима бракониери, превозващи незаконна дървесина, са задържали служители на горското стопанство и полицията в Петрич след подаден сигнал. Съставени са 6 акта за административни нарушения.

Нарушителите са транспортирали с 3 каруци тополови дърва за огрев от село Митино към защитената местност „Рупите“. Дървата са били без контролна горска марка и превозен билет.

Тримата бракониери са задържани от органите на реда, а дървата, каруците и моторните триони са конфискувани.

Въпреки засиления контрол в горските територии, стопанисвани от Югозападното държавно предприятие, през изминалата година са съставени 579 акта за нарушения, като само 11 от тях са по Закона за опазване на лова и дивеча, а останалите са за незаконен добив на дървесина.

Близо 700 кубика дърва са конфискувани на територията на Югозападното държавно предприятие, както и 27 автомобила, с които е превозвана незаконно добитата дървесина.

До момента ефективни присъди за системни посегателства в горите няма, което прави нарушителите агресивни и създава усещане за безнаказаност, коментират горски служители.

Опитите за сплашване и саморазправа с охраняващите горските територии са десетки. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.