Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джо Байдън отмени ключови политики на предшественика си

| обновено на 21.01.21 в 17:46
Президентът Джо Байдън подписва първите си укази.
Снимка: БТА

С встъпването си в длъжност американският президент Джо Байдън отмени някои от ключовите решения на предшественика си Доналд Тръмп. Първият указ, който подписа новият президент, е за овладяване на пандемията Covid-19.

Джо Байдън стои пред един от прозорците в Овалния кабинет, а около бюрото на американския президент цари хаос. Хвърчащите листа символизират бъркотията, оставена от бившия държавен глава Доналд Тръмп. Тази илюстрация на корицата на списание „Тайм“ със заглавие „Ден първи“ е символичен намек за завещанието на милиардера президент.

Очаквано, мерките срещу пандемията са предмет на първия указ, който Байдън подписа само часове след като влезе в Овалния кабинет.

През идните 100 дни във всички държавни учреждения трябва да се носи маска.

Решението за връщане на Съединените щати в Световната здравна организация - също очаквано - беше приветствано от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Една по една Байдън отмести общо 15 папки с подписани укази.

С третия указ, който подписвам, изпълнявам обещанието си, че ще върна Съединените щати в Парижкото споразумение за климата“, каза Байдън и остави в историята едно от ключовите решения на Доналд Тръмп.

Новият президент иска да превърне САЩ, които наред с Китай са вторият в света най-голям производител на парникови газове, във въдеща държава в борбата с климатичните промени.

Байдън наложи мораториум върху проучванията за нефт и газ в защитена местност в Аляска и разпореди отмяната на разрешението за изграждане на нефтопровода „Кийстоун Екс Ел“, което вероятно ще обсъди с канадския премиер Джъстин Трюдо, първия чужд лидер, с когото има намерение да разговаря.

Джо Байдън отмени и забраната за влизане в Съединените щати на граждани на някои държави с преобладаващо мюсюлманско население и прекрати изграждането на стена по границата с Мексико, друга „гордост“ на Доналд Тръмп.

Байдън изпрати в Конгреса законопроект за реформа на имиграционната система, която цели да помогне на хората, които сега са без документи, и да ускори обединяването на семействата на мигранти, след като деца бяха разделени от родителите си на границата на САЩ с Мексико. Новата администрация на Байдън ще отложи за 100 дни някои депортации.

Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис положиха клетва вчера по време на една много различна церемония заради пандемията.

Доналд Тръмп не присъства на събитието, което се проведе при изключителни мерки за сигурност след щурма срещу сградата на Капитолия на 6 януари.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени