Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкият парламент одобри разширяване на териториалните води на страната

| обновено на 21.01.21 в 12:04
Снимка: БГНЕС

Гръцкият парламент прие споразумението с Италия за фиксиране на изключителните икономически морски зони и разширяване на териториалните води. Анкара отказва преговори с Атина по определяне статута на зоната в Егейско море, защото и двете страни имат претенции за използването на енергийните залежи в конкретни зони.

Парламентът в Атина прие с голямо мнозинство разширяването на териториалните води в Йонийско море на границата с Италия от 6 на 12 морски мили. Споразумението с Италия променя и казуса с Албания за разширяване на морското пространство между двете съседски страни, коментираха депутати.

Лидерите на всички парламентарни опозиционни партии подкрепиха предложението на премиера Кириакос Мицотакис с максимален брой положителен вот. При дебатите беше поставен акцент, че основният проблем е да се постигне споразумение с Турция. Напрежението между Анкара и Атина непрекъснато нараства, защото и двете страни имат претенции за използване на залежите от енергийни ресурси в един и същ участък в Егейско море.

Изказването на премиера Мицотакис пред парламента фиксира Турция с позиция, че Атина заема по-категорична външна политика.

Пред медиите гръцкият премиер посочи, че, ако не се постигне споразумение с Турция, „въпросът ще се реши от международния съд в Хага“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна