Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Затлачена река застрашава Разград

4
Снимка: Община Разград

Затлаченото корито на река Бели Лом в района на село Дряновец носи риск за питейната вода в Разград и околните населени места. Това алармира на среща с областния управител Гюнай Хюсмен общественикът Мариян Цанев. Двамата са  извършили и оглед на място, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

Установено е, че коритото е обрасло с храсти и дървета, а на някои участъци са се образували прагове, които забавят течението на реката.

„Утайките, съдържащи се във водите от пречиствателните станции, се наслояват на дъното. Има също утаяване на различни химикали, а протичат и гнилостни процеси“, обясни Цанев. Според него, на това се дължат лошите миризми в района на Дряновец.

Големият проблем обаче е, че замърсяванията се просмукват в подпочвените води, а в района има няколко кладенеца, от които се подава питейна вода в Разград и околните населени места. Цанев смята, че има реален риск да се стигне  до замърсяването й, което би било опасно за здравето на хората.

Областният управител се ангажира да търси решение на проблема.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия