Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 24 март

Лунният астронавтски костюм на Нийл Армстронг показват в „Музейко“

Снимка: Музейко

Детският научен център „Музейко“ представя астронавтския костюм, с който Нийл Армстронг стъпва на Луната и променя завинаги човешката история. Репликата е единствената, която пристига в Европа – след нейния престой в Природоисторическия музей във Виена (Vienna Natural History Museum).

Изложбата се осъществява по повод 50-годишния юбилей от успеха на мисия “Аполо" 11 и Нийл Армстронг - първият човек, прекрачил в друг свят.

“Хюстън, тук база на Спокойствието, “Ийгъл” кацна” - тези знаменити думи прозвучават в безкрайното пространство на Космоса с полета на космическия кораб “Аполо”11. Командир на неговата мисия е Нийл Армстронг, който на 21 юли 1969 г. става първият човек, стъпил на Луната. След поредица от полети извън земната орбита, НАСА осигурява възможност на Нийл Армстронг и Едуин Олдрин да направят гигантска стъпка за човечеството в друг космически свят.

Какво е осигурявало безопасността на космонавтите преди цели 50 години и как изглежда първият скафандър, в който човек се е разходил по лунната повърхност?

Отговорът можем да открием до 24 март, разглеждайки една от създадените само 15 реплики на уникалната космическа екипировка.

Етажът на Бъдещето в е посветен именно на космическите науки – тук родители и деца могат да видят космическа оранжерия, симулатор за пилотиране, а също така да научат какво е теглото им на различни планети от Слънчевата система. Да се докоснеш до реплика на костюма на Нийл Армстронг означава да станеш част от мисия, променила завинаги съдбата на хората и живота на планетата Земя. Щастливи сме, че единственият костюм в Европа ще бъде представен при нас!”, разказва Бистра Кирова, директор на „Музейко“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени