Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ст. Георгиев: Не повишаваме качеството на демокрацията с предстоящите избори

Стефан Георгиев
Снимка: БГНЕС

За какво гласуваме всъщност? За придобилата вече практика демократична същност на изборите през 2021 година и за всички съмнения именно към тази вече създадена демократична система (повече като написани правила), за особената пандемична обстановка, в която ще се проведат изборите тази година, както и каква е мотивацията на гражданите да отидат или да не отидат до урните. В "Нашият ден" социологът от Агенция "Афис" Стефан Георгиев прави своя коментар.

"Може би трябва да си зададем въпроса как мислим за изборите – като нещо, което се случва в идеалния случай веднъж на 4 години, или като промяна, като някакво действие, свързано с демократичната практика. На първо място, дали можем да кажем, че изборите и гласуването въ България през 2021 година са демократична практика? Доколко те са изпълнени с демократични правила и процедури? 

Относно техническото измерение на изборите – през последните години като че свикнахме изборите да се провеждат по правила, които се променят в последния момент, или ако не се променят, то се дискутират в последния момент. Това буди съмнение у част от българското общество за тяхната легитимност и прозрачност, поставя под съмнение изобщо изборите като демократична практика.

На второ място в този ракурс – доколко можем да говорим за съмнение и манипулации? Повече от 10 години вече системно, когато дойде време за избори, започва да се говори за прозрачност, за контролиран вот, купен вот, начина, по който се отчитат резултати... 

На последно място – в контекста на пандемията. Доколко можем да говорим за достъп на граждани (заразени или под карантина), доколко този процес щe бъде урегулиран, така щото да даде равен достъп на всички български граждани. Като че ли не повишаваме качеството на демокрацията с изборите, които ни предстоят, в контекста на всички дебати и дискусии през последните месеци. Всички от много време знаем, че ще имаме избори по време на пандемия, но едва сега започват разговори по същество."

Георгиев смята, че можем да гледаме на гласуването и изборите като на възможност за промяна. 

Чуйте повече в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени