Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Акцент от "Слънчев джаз+" тази вечер

Бразилският китарист Диего Фигерейдо след круиз записва албума "Antarctica"

Диего Фигерейдо
Снимка: Личен архив

Първият "Слънчев джаз+" след встъпването в длъжност на новия американски президент започва с "Демократическата сюита" на Уинтън Марсалис и музикантите от ръководения от него "Линкълн сентър" - заглавията казват всичко, а музиката е възможно най-консервативният джаз, който при друг случай едва ли би звучал в предаване с плюс в името. Така че,"Sloganize, Patronize, Realize, Revolutionize (Black Lives Matters)" и "Out Amongst the People (for J Bat)" с "Jazz at Lincoln Center Orchestra".

За равновесие - сериозните етномузикални търсения и джаз-възможностите пред един изключителен архив с теренни записи под вещия взор на Никола Репак: "Electrosapiens" и "Austral Reverie".

Още пò на юг - до самия полюс ни води бразилският джаз-китарист Диего Фигерейдо, който за разлика от Теодосий Спасов няма щастието да твори в антарктическа база, но и плаването му в круизен кораб е дало не лоши резултати в албума му "Antarctica", откъдето освен заглавното парче, слушаме и "From Rio To Paris".

Оставаме за малко във Франция, където композиторът и мултиинструменталист Лоран Рошел създава вдъхновените си от таоизма "La melodie du Tao" и "Kan".

В края на предаването продължаваме започнатата миналия път мини-поредица за влиянието на художници като Кандински върху джазмени.
В случая, става дума за финския автор Кари Иконен и посветения му на Кандински албум "Impressions, Improvisations and Compositions".

Финалът не може да е друг, освен с майстор на импровизациите в соло или трио-концертите си. Да, познахте - Кийт Джарет, от запис в Севернонемското обществено радио НДР в Хамбург 1972 - "Song For Che".

Нощта е млада!

"Слънчев джаз+" започва в 11 тази вечер, по Радио София.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.