Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иновативно предприятие създава линия за рециклиране на гуми

Снимка: архив

Българско предприятие разработва линия за раздробяване на излезли от употреба автомобилни гуми до каучукови гранули, висококачествена легирана тел и памучен конец. Материалите могат да бъдат използвани като суровина за различни производства: каучукови настилки, метални заготовки, изолационен материал. Линията е напълно автоматизирана и може да работи на 24-часов режим. Новото решение допринася както за опазване на околната среда, така и за добиването на необходими суровини за изработването на редица решения.

Концепцията на тази иновация е да се съберат всички захвърлени автомобилни гуми от България и да бъдат рециклирани на една сравнително достъпна цена, заяви пред Радио София Йонко Йосифов от компанията "Хидройоникс", която бе един от финалистите в конкурса "Иновативно предприятие на годината".

В България вече има подобна работеща линия, но тя е с оборудване от чужбина и цената и е от порядъка на милиони левова. Намерението на иноваторите е инвестицията, която би трябвало да направят предприемачите за българската разработка, да е в пъти по-ниска. Част от оборудването вече е произведени, довършва се останалата част и предстои линията да бъде изградена в покрайнините на Пловдив, обясни Йосифов.

Чуйте интервюто на Лили Големинова с Йонко Йосифов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна