Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгария одобри руската „Спутник V“ и ваксината на „АстраЗенека“

Унгария критикува ЕС за бавна покупка и доставка на ваксини срещу Covid-19.
Снимка: БТА

Унгарският лекарствен регулатор е дал предварително одобрение на руската ваксина „Спутник V“ и ваксината на британската компания „АстраЗенека“ и Оксфордския университет, без да чака решение на ниво Европейски съюз, съобщи шефът на кабинета на премиера Виктор Орбан, предаде Ройтерс

От своя страна руският държавен фонд за директни инвестиции (RDIF) посочи, че "одобрението се основава на резултатите от клиничните изпитвания на "Спутник V" в Русия и цялостна оценка на ваксината от експерти в Унгария".

Външният министър Петер Сиярто пътува за Москва за разговори за доставки на ваксина срещу коронавирусната инфекция, каза Гергели Дюляш. Сиярто заяви по-рано тази седмица, че при одобрението „Спутник V“ може да бъде подписан договор и Унгария да получи голяма доставка от ваксината.

Русия подаде в сряда заявка за регистрация на ваксината „Спутник V“ от Европейската агенция по лекарствата. „АстраЗенека“ го направи по-рано и очаква на 29 януари решение на регулаторния орган.

Според RDIF резултатите трябва да бъдат изпратени на екипа на "Спутник V“ след 7 до 10 дни.

В момента ваксината "Спутник V" е одобрена от Русия, Беларус, Сърбия, Аржентина, Боливия, Алжир, Палестина, Венецуела, Парагвай и Туркменистан.

Правителството на Виктор Орбан остро критикуваше ЕС за бавната покупка и доставка на ваксини, което забавяло икономическото възстановяване.

Миналата седмица бе обявено, че е постигнато споразумение с китайската „Синофарм“ за покупка на нейната ваксина, която още не е одобрена за използване.

Към 20 януари в Унгария са ваксинирани 138 584 души сочат данни на сайта Our World in Data, който следи ваксинирането и е свързан с Оксфордския университет.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна