Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Тафров: Най-важно за света е връщането на САЩ в Парижкото споразумение за климата

Стефан Тафров
Снимка: Ани Петрова

"Най-важното събитие за света е връщането на САЩ в Парижкото споразумение за климата". Това каза пред БНР дипломатът Стефан Тафров, бивш посланик на България в ООН, в коментар на подписаните от американския президент Джо Байдън още в първите му минути в Белия дом редица укази, които поставят начало на работата на неговата администрация.

Той посочи, че Байдън се опитва да наложи динамичен стил на управление, но заедно с това да върне спокойствието у американските граждани и у света. Според него новият американски президент ще бъде много по-предвидим от предшественика си Доналд Тръмп.

"Речта на Байдън при клетвата му на 20 януари беше много добре фокусирана върху единството на нацията, което беше подкопано и поставено на изпитание по времето на Тръмп", коментира дипломатът и добави, че при споменаването на темата за ценностите, на които се опира Америка, Байдън е подчертал, че особено важно е да се върне уважението към фактите и към истината.

Стефан Тафров изказа очакване за положителна за България промяна след идването на Джо Байдън на власт в САЩ. Той подчерта, че 46-ият президент познава добре Балканите.

"Климатът в отношенията на САЩ с международните организации ще е много по-различен", прогнозира дипломатът.

Интервюто на Снежана Иванова със Стефан Тафров в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени