Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазлива европейска търговия след инаугурацията на Байдън и преди заседанието на ЕЦБ

финансови пазари;борси

Търговията на европейските борси е предпазлива, въпреки че повечето водещите фондови индекси бележат повишения заради надеждите за нови стимулиращи икономиката мерки в САЩ след инаугурацията на президента Джо Байдън, като вниманието на инвеститорите на стария континент е насочено най-вече към края на първото за годината заседание на ЕЦБ (в 14:45ч. българско време).

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,45%, нараствайки за осма от последните единадесет сесии на търговия, след като по време на вчерашното поемане на властта в САЩ от Джо Байдън, пазарите на акции на Уолстрийт отбелязаха най-силното си представяне от 36 години насам в деня на инаугурация на американски президент.

Индексът DJIA затвори търговията в сряда с повишение от 0,83%, широкият индекс S&P 500 нарасна с 1,39%, а технологичният индекс Nasdaq Composite с 1,97%, както всички те достигнаха нови рекордни върхове. Това беше най-силното рали на Уолстрийт в деня на полагане на клетва от инаугурацията на президента Роналд Рейгън при неговия втори управленски мандат през 1985 година.

По време на днешната търговия немският фондов индекс DAX 30 нараства с 0,53%, италианският MIB с 0,13%, испанският Ibex-35 с 0,22% и британският FTSE100 с 0,1%, докато френският индекс CAC 40 се понижава слабо с 0,1%.

Европейската търговия е предпазлива, тъй като се очаква края на заседанието на ЕЦБ, на което не се очаква промяна на досегашната стимулираща парична и лихвена политика. Инвеститорите обаче предполагат, че централната банка на еврозоната ще остави "отворена вратата" за по-нататъшни стимулиращи мерки, тъй като бързо разпространяващата се втора вълна на Covid пандемията и свързаните с нея ограничителни мерки и локдауни рискуват да отслабят перспективите пред европейската икономика в началото на 2021 година.

Освен решението на ЕЦБ от 14:45 ч. българско време, внимателно ще се следи и последващата го пресконференция на шефа на банката Кристин Лагард от 15:30 ч.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени