Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аудиопътешествие из „Божествена комедия“

"От тъмната гора до Рая. Пътешествие през "Божествената комедия" на Данте Алигиери на тридесет и три езика"
Снимка: skif.bg

„Доста интересен е този проект, може би друг такъв за "Божествена комедия" няма правен“, това посочи в „Преди всички“ преводачът Сава Славчев за аудиопътешествие из „Божествена комедия“ от Данте Алигиери, като книгата може да се чуе на 33 езика и поводът за това е отбелязването на 700 години от смъртта на италианския поет, писател, философ и политически мислител.

По този повод италианската държава издаде аудиокнигата на 33 езика със стихове от великата творба. Тя е озаглавена "От тъмната гора до Рая. Пътешествие през "Божествената комедия" на Данте Алигиери на тридесет и три езика".

В създаването ѝ са участвали всички италиански културни институти по света.

Българската версия е по изданието на „Народна култура” от 1975 г. в превод на Любен Любенов и Иван Иванов. Разказваческият глас е на Яна Каменова, стиховете чете Сава Славчев, който е и продуцент на българското издание:

"Италианското правителство реши 25 март да се обяви за Ден на Данте. Самият аз чета в българската аудиоверсия и се справих изненадващо много добре. Идеята е това издание да достигне до максимален брой хора, които да го слушат. Сега подготвяме и отпечатване и на българския текст.

Произведението е многопластово и сложно и говори за вечните неща – вяра и спасение на човешката душа – любовта към Бога – това е целият смисъл".

Още по темата в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна