Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДЕН на Найден Зеленогорски отива на изборите заедно с „Демократична България“

Найден Зеленогорски
Снимка: БГНЕС

От гражданско сдружение „Достойнството на един народ“ с абревиатура ДЕН, чийто лидер е бившият съпредседател на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски, даде заявка за явяване на предстоящия парламентарен вот заедно с коалиция „Демократична България“. Заявиха и, че ще водят битка за запазване на абревиатурата ДЕН с друга нова формация.

Макар и плахи, процесите по обединение вдясно, вървят. Или поне се прави пореден опит да потръгнат. От края на м.г. една сравнително нова формация - Достойнството на един народ, ДЕН, с лидер добре познато политическо лице - бившият кмет на Плевен, бивш зам.-председател на партия "Движение на българските граждани" на Меглена Кунева и бивш съпредседател на ПГ на Реформаторския блок - Найден Зеленогорски,  води преговори с коалиция "Демократична България" за съвместно явяване на парламентарните избори. Зеленогорски припомни, че съвместните им действия няма да започнат с предизборната кампания: 

"Партнирахме си много добре на местните избори с "Демократична България". С тях се включихме заедно и на протестите срещу това безбъдно управление".

Засега заявката е само намерение, преговорите не са приключили с решение:

"Няколко пъти сме разговаряли неофициално. Надяваме се, че ще съумеем да разширим и уплътним този проект", уточни лидерът на ДЕН. 

От „Достойнството на един народ“ са загрижени за честността на вота и подкрепят предложенията на "Демократична България" за видеонаблюдение на изборния процес и гласуване по пощата за сънародниците ни в чужбина. Имат и собствени приоритети - за второ ниво на местно самоуправление и финансова децентрализация на общините: 

"Това означава данъците и доходът да остава там, където се създава - в общините, а не да бъде централизирано събиране и да се раздават на "нашите кметове" и на "нашите общини" допълнителни субсидии, което се случва ежедневно и се раздават стотици милиони. Искаме да повторим модела и на САЩ", подчерта Зеленогорски.

Когато премине пандемията, гражданското сдружение ще прерасне в политическо:

"Ще предприемем активни действия за Учредително събрание и за прерастването ни в политически проект", заяви лидерът на ДЕН.

Междувременно са готови на битка за името си, включително и ако се наложи съдебна с конкурентната формация на бившия земеделски министър от ДПС Мехмед Дикме, който тъкмо пред БНР обяви, че под името Движение за единство на народа и абревиатурата ДЕН, има претенция да се превърне в конкуренция на ДПС и води преговори с "Републиканци за България" на Цветан Цветанов. Зеленогорски коментира да решат спора за името първо с добро. Освен избирателите, се готвят да защитават и името си:

"Още през май 2020-а нашето гражданско сдружение е вписано в Търговския регистър, Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. Ако колегите са неинформирани, бих се надявал да спрат да използват тази абревиатура. Не искаме да препятстваме усилията на г-н Дикме и неговите приятели. Сега сме в сферата на морала, но ако се наложи, ще влезем и в сферата на правото и ще направим това със съответните съдебни искове", обяви Найден Зеленогорски.

 Репортаж на Мария Филева в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна