Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксинираните срещу Covid в Испания вече са над 1 милион

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Мадрид спират Covid ваксинирането на здравните работници поради липса на достатъчно ваксини, обяви регионалният министър на здравеопазването Енрике Руис Ескудеро. Причината е доставката на по-малки количества от ваксината на „Пфайзер/Бионтех“, с чието производство има проблеми. Предвидени са обаче достатъчно бройки за втората доза.

41 576 новозаразени и 464 смъртни случая с Covid-19 са регистрирани в Испания само за последното денонощие. Честотата продължава да нараства и вече е 736 инфектирани на 100 000 жители.

Въпреки това от кабинетът на Педро Санчес твърдят, че стабилизирането на кривата на третата вълна на пандемията е близко и може да се преодолее с ограниченията, прилагани от автономните общности, без да се налагат нови по-строги.

Съдът в Каталуня, където натискът върху болниците значително се увеличи, отложи за 8 февруари окончателното си решение дали да бъдат отменени насрочените за 14 февруари регионални предсрочни парламентарни избори.

Междувременно броят на ваксинираните срещу Covid в Испания вече надхвърли 1 милион души. Сред тях се оказа и здравният министър на автономния град Сеута Хавиер Гереро, който в нарушение на протоколите се е ваксинирал, но отказа да подаде оставка с аргумента, че са го принудили.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна