Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Почина проф. д-р Радка Влахова

Снимка: архив

На 21 януари почина проф. д-р Радка Василева Влахова-Руйкова - дългогодишен преподавател във Факултета по славянски филологии на Софийския университет "Св. Климент Охридски", съобщиха от висшето училище, цитирано от БТА.

Поклонението е 24 януари, неделя, от 12.00 часа в църквата "Света София".

Проф. д-р Радка Влахова е родена на 23 август 1954 г. в София. Завършва специалността "Българска филология" в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Защитава докторска дисертация през 1994 г. През 1997 г. е избрана за доцент, а през 2014 г. - за професор в катедрата "Български език", на която е и ръководител от 1998 г. до 2006 г. От 2013 г. до 2017 г. е ръководител на катедрата "Български език като чужд", а от 1998 до 2005 г. е заместник-декан на Факултета по славянски филологии.

Проф. Влахова е създател на първата филологическа магистърска програма по компютърна лингвистика в България, дългогодишен неин ръководител и сътрудник на Секцията по компютърна лингвистика към Института за български език на БАН.
"Проф. Радка Влахова е ценен и търсен преподавател в редица чуждестранни университети - била е лектор в Лайпцигския университет, в Университета на Саарланд и в много други.

За изключителния й професионализъм е удостоена с най-високото отличие на Софийския университет - Почетен знак със синя лента. Проф. Радка Влахова е сред най-харизматичните преподаватели във Факултета по славянски филологии.

Основните й научни интереси са в областта на синтаксиса, морфологията, фонетиката, лексикологията и компютърната обработка на естествения език.

Тя е известна с умението си да увлича с идеи, да създава екипи и да насърчава изследователския дух на младите. В нейно лице изгубихме вдъхновяващ ментор, верен приятел и незаменим колега. Поклон пред светлата й памет!", се казва в съболезнованието от академичната общност на Софийския университет "Св. Климент Охридски".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.