Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

МОСВ: “Овчарица“ да бъде добавен към комплексните и значими язовири

Емил Димитров
Снимка: БТА

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) предлага язовир “Овчарица“ да бъде добавен в списъка на комплексните и значими язовири.

Министър Емил Димитров запозна депутатите от ресорните комисии в Парламента с мотивите за промяната в Закона за рибарството и аквакултурите.

МОСВ отговаря за 52 големи язовира, които покриват около 85% от водния ресурс на страната.

Предложението е язовир "Овчарица", който се намира в Югоизточна България непосредствено до ТЕЦ "Марица-Изток-2", да бъде добавен в този списък.

Екоминистърът подчерта ролята на язовира за поддържането на енергийните мощности:

"Всички енергийни са в този списък. Този са го изпуснали, язовир "Овчарица". Безспорно този язовир трябва да бъде винаги пълен. Нямаме иначе енергетика. Трябва да влезе в националнозначимите, за да му подсигуряваме вода от "Копринка" и от "Жребчево““.

Друго предложение на екоминистерството е в националнозначимите язовири да не пускат риби. Според министъра това ще реши проблема със неограничените права на концесионерите:

"Нека тези 52 националнозначими да ги запазим. Има 6000 други. Нека да си ходят там, да правят каквото искат. Само за пример. НЕК плати 800 000 на някакъв, че му умрели рибите, които бил сложил в техен язовир. Това е все едно да дойда във вашия апартамент, да влезе в една стая и оттам нататък да ви казвам вие как трябва да си ползвате апартамента. Мисля, че човекът е по-важен от рибите. А и никой не им е дал и не им е подарил тези язовири. Тази скрита концесия, която правим, след време ще навреди“.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.