Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Мутафчиев за

„Плач на ангел“: За избора, който правим всеки ден - дали да сме свободни

Снимка: Народен театър "Иван Вазов"

Първа премиера за годината в Народния театър тази вечер от 19 часа. Христо Мутафчиев ще играе на камерна сцена моноспектакъла „Плач на ангел“ по текст на Стефан Цанев.

Актьорът разказа пред „Хоризонт“, че пиесата сама го е намерила, а от Стефан Цанев идва и предложението режисьор на спектакъла да е Стоян Радев. 

„Текстът ме намери сам, защото Стефан Цанев ми се обади един ден и ми каза: Ще ти изпратя един текст, прочети го и ако ти хареса, ще говорим. И аз, след като го прочетох, си казах, че това е текст, който искам аз да направя.

Толкова се втрещих и се влюбих в текста едновременно – бях шокиран, настина. Това е едно естествено продължение на мен самия в творчеството на Стефан Цанев, защото всичко онова, което той е написал, аз го споделям. Аз мисля като него. 

Темите са за свободата, демокрацията, за избора, който правим всеки ден - избираме дали да сме свободни, дали да не сме свободни“, разказа Мутафчиев пред БНР.

Драматург на спектакъла е Мирела Иванова, а сценографията и костюмите са на Елица Георгиева. 

Райчо, в чийто образ влиза Христо Мутафчиев, излиза от затвора и попада буквално в хаоса, сред нищото, където свободата е криворазбрана и злоупотребена.

Следващите представления на „Плач на ангел“ са на 28 януари, както и на 2, 20 и 26 февруари в Народния театър. 

Репортаж за постановката чуйте в звуковия файл.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени