Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милена Първанова от Министерството на правосъдието:

Не пренебрегвайте сигнали, че детето се следи от социалните служби в чужбина

Снимка: eq-bg.org

„Кампанията започна при голям интерес и имаме уверенията на Министерство на външните работи, които я подкрепят от самото начало, че клипът за закрила на децата е качен на сайтовете на всички интернет страници на посолствата ни“, каза пред БНР Милена Първанова, директор на Дирекция „Международна правна закрила на детето и международни осиновявания“ в Министерството на правосъдието за информационна кампания “Останете заедно”.

Повод за тази кампания са наложени мерки за закрила от социалните служби в чужбина по отношение на деца на български граждани, живеещи там. Имаше очаквания държавата ни и съдилищата ни да се намесят и да решат случаите в полза на българските граждани.

„Целта на кампанията ни е да насочим вниманието на семействата, които вече са в чужбина и на тези, които тепърва ще пътуват зад граница. Когато семейството вече е имало досег със системата на другата държава, се обръщат чак тогава към българските институции и питат – „Защо? Нашето дете е български гражданин", каза в „Преди всички“ Милена Първанова.

Ние искаме преди това да им обясним, че отивайки в чужда държава, те приемат техните правила и компетентности, тяхното законодателство, което осигурява закрилата на това дете на тяхната територия.“ В това е категорична Милена Първанова.

Pixabay

Тя поясни, че по отношение на закрилата на детето и съблюдаването на неговото благосъстояние в повечето държави правилата и законите са идентични. Но въпросът за закрилата на децата винаги е изключително важен и към него се подхожда винаги изключително отговорно.

"Обикновено нашите граждани идват твърде късно при нас, за да питат какво може да се направи след възникнал вече проблем. Затова искаме на насочим вниманието на хората, че трябва да подхождат много сериозно при едно отправено предупреждение или сигнал, че детето се наблюдава от социалните служби, защото това един процес, който може да се развие доста дълго във времето и може да се стигне до извеждане на детето от дома.

Тоест тези сигнали не трябва да се пренебрегват и да се подминават като нещо несъществено. Много е важна информираността на родителите и у нас, и в чужбина, че децата имат права и родителите имат задължения по отношение на децата и тази информираност трябва непрекъснато да се развива", пояси още експертът.

Някои от посолствата вече публикуват на интернет страниците си актуална информация по темата за закрила на децата и правилата за това, както и контакти, които биха били полезни за родителите. Тази информация ще се актуализира непрекъснато.  

"Родителите обикновено се интересуват за училището на детето, за професионалната му реализация, но по-рядко се запитват какво не бива да правят в съответната държава. Затова е много важно отношението на родителя, дори ако му се налага за определен период от време да ползва защита, важна е активната роля на родителя, да даде достоверна информация по конкретния случай, особено ако се стигне до отнемане на детето. Няма специално отношение към българските родители в чужбина, правилата са еднакви за закрила на децата на от всички държави. Няма особено или преднамерени действия към българските деца." Това обобщи още експертът. 

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна