Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Махалата на совите“ на Горан Атанасов е една метафора за отиващото си село

„Махалата на совите“ – така е озаглавен сборникът с разкази на учителя и писател Горан Атанасов. 23 разказа ни отвеждат в едно малко северозападно село, което е метафора на българското село изобщо, пояснява авторът.
 

""Махалата на совите" е една метафора за отиващото си село. И тъкмо поради тази причина разделих книгата на две части – "Преди и "После". Преди, за да покажа истинските образи, истинските хора, които са населявали тези красиви български места, истинския им живот и после какво се случва към днешна дата".

Според Горан Атанасов всеки трябва да държи на корените си, защото именно родът, коренът и паметта са онези движещи сили, които дават криле на човека и осмислят неговия живот.

"В "Махалата на совите" откриваме минало и настояще в две тематични глави "Преди" и "После" – "преди", за ни кажат и подскажат, че точно тоя ритъм на живот, съобразен с природния, прави човека милостив, съпричастен, насърчаващ себеподобните си, а не чужд, хладен и безразличен спрямо тях. А завършват с "после", защото искат да покажат, че такъв начин на живот е възможен и днес, въпреки настояванията на актуалността, че не бива да си го позволяваме", казва за книгата критикът Митко Новков.
Цялото интервю с Горан Атанасов можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна