Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стилиян Иванов за танца на въртящите се дервиши

Турският град Коня събира почитатели на Руми от цял свят

Почитатели от цял свят на философа, поет и суфи-мистик Джелал ал дин Руми се събират в турския град Коня всяка година през декември да празнуват смъртта му. Да, правилно чухте. Мевляна, както го наричат последователите му, смята кончината си за „Сватба“, защото се жени за вечността. Той казва:

„Не жали по мен… Не казвай, че си тъжен…
Смъртта ми може да изглежда залез…
Но всъщност тя е изгрев…“


Режисьорът Стилиян Иванов не за първи път присъства на тази сбирка в Коня, познава се лично с пряката потомка на Руми, която по кръв и право се води предводител на следовниците му от всички краища на планетата.

В „Покана за пътуване“ Стилиян сподели усещането за този странен празник и разказа за танца Сема на въртящите се дервиши, който според него е интимно тайнство.


В турския град, където е мавзолеят на създателя на суфизма Джелал ал дин Руми, а в медресето-музей може да се види как са се обучавали дервишите.

Коня в Турция и за суфизма като философия мнозина са научили от романа на Елиф Шафак Любов. В него тя казва „Изток, запада, север, юг – все едно е. Накъдето и да си поел, просто се увери, че всяко пътуване е пътуване навътре в теб. Ако пътуваш навътре към себе си, ще обиколиш надлъж и на шир света и ще стигнеш отвъд него“. Стилиян Иванов, който до този момент ни разказва за Коня е напълно съгласен с нея. Аз също.


Снимки и видео: Стилиян Иванов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна