Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е бъдещето на достъпа с въжени линии до Витоша

Снимка: БГНЕС

Какво е бъдещето на достъпа с въжени линии до Витоша? Какво се предвижда, какво може да бъде променено и с какво може да бъде улеснен достъпът до планината? За съжаление ангажименти на главния архитект на Столична община не му позволиха да участва в разговора в предаването "Нашият ден". Добре е, а може би е задължително да има гледната точка на местната власт – става дума и за управлението на ПП "Витоша", и за концесионер, т.е. има и още гледни точки.

Йордан Рангелов, ски инструктор и член на УС на „Сдружение за развитие на ски зона Витоша“, коментира:

"През лятото, когато говорихме с вас, ви споменах, че ни предстои среща с кмета на Перник за нашата идея към Витоша да се построи лифт, който да позволи на перничани да имат по-удобен достъп. Срещнахме се с г-н Владимиров и му изложихме нашите виждания за един такъв проект. Радващото е, че г-н Владимиров и неговият екип веднага харесаха идеята. За съжаление обаче той малко ни отрезви, защото каза, че Община Перник към момента няма възможност финансово да се ангажира с един такъв проект, тъй като са наследили много лоши задължения от предишното управление на града. Ако се появи инвеститор, който да реши да осъществи този проект, той, като кмет, ще подкрепи едно такова начинание, защото то ще бъде от полза не само на Перник, а и на Рударци."

Комуникация със Столична община

"За съжаление с екипа на г-жа Фандъкова нямаме никаква комуникация. Тук е мястото да кажа, че тя ни игнорира. По същия начин постъпва и кметът на район "Панчарево" – г-н Гюров. Идеята ни беше да предложим всички кметове, които са ангажирани с Витоша, по една или друга причина, да се съберат на една среща, да обсъдим проблемите. От тази страна на планината комуникация няма и едва ли ще има в скро време. Пандемията е много удобно извинение. Просто се крият..." 

Състоянието на въжените линии на Витоша

"В зоната на Алеко, която е основната ски зона на Витоша, се появи едно ново съоръжение, макар и малко – за дечицата (могат и възрастните да го ползват), има една чисто нова пътечка, но за съжаление няма да реши проблемите на ски зоната. Ние, като сдружение, ще продължаваме да настояваме и да отстояваме пред всички институции съоръженията на Витоша да бъдат подменени с чисто нови с по-голям капацитет. Логиката на г-жа Фандъкова да ремонтира съоръжения и да ми ги връща в капацитета и варианта от Априлския пленум, нас не ни устройва. Отправям за последен път апел към г-жа Фандъкова, покана: Ако е толкова ангажирана през седмицата, предполагам, че все един ден почива. Нека да си жертва тоя почивен ден, с нейния екип, и да дойде горе на Витоша да разговаряме там на место, да ѝ покажем проблемите на ски зоната. Никой никъде не строи такива лифтове, каквито тя си ги представя."

Екипът на предаването "Нашият ден" също отправя покана към Столична община да се включи с мнение по темата.

Чуйте повече в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!