Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Обсъждания за ограничаване на пластмасови изделия за еднократна употреба напролет

Обществените обсъждания, свързани с ограничаването на някои пластмасови изделия за еднократна употреба, започват напролет.

Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Европейското законодателство задължава държавите членки да преустановят продажбата на изделия, за които съществуват екологични алтернативи. Крайният срок за въвеждане на директивата в националното право изтича през юли.

Изготвянето на нормативните промени ще бъде съобразено с крайния срок, уверява заместник-министърът на околната среда и водите Славея Стоянова:

"Със заповед на министъра на околната среда и водите вече е създадена междуведомствена експертна работна група. Консултации по изготвения проект да се проведат в периода април-май".

В забранения списък попадат пластмасови чинии и прибори за еднократна употреба - клечки за уши, сламки и дръжки за балони.

Европейските правила налагат и нови цели за рециклиране и повече отговорност за производителите. Еколозите настояват за решителни действия от страна на отговорните институции.

Данита Заричинова от Сдружението "За Земята":

"Ние ще продължаваме да настояваме да се внесе тази директива в България, строго да се спазва и да има контрол".

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.