Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивш босненски генерал осъден за престъпления на джихадисти

Сакиб Махмулин
Снимка: Радио „Свободна Европа“

Бивш генерал от босненската армия бе осъден днес на 10 години затвор, тъй като не спрял убийства и мъчения, извършени от чужди джихадисти, присъединили се към подчинените му войски по време на войната в Босна 1992-1995 г., предаде АФП.

Сакиб Махмулин (68 г.) се смята за отговорен за смъртта на над 50 сръбски затворници в районите на Возуча и Завидовичи, Североизточна Босна, към края на конфликта, постанови съд в Сараево.

Жертвите били убити от членове на „Ел Муджахид“ – подразделение, съставено основно от ислямистки бойци от Северна Африка и Близкия изток, но и някои от западни страни. Те били под командвания от Махмулин трети армейски корпус.

„Махмулин „не успя да предотврати извършването на убийства и нечовешко отношение… и се държа така, че извършителите на тези престъпления са ненаказани“, се посочва в изявление на съда.

Сред престъпленията са и мъчения на няколко цивилни, ранени и военнопленници.

Махмулин е сред малкото висши офицери от боснеската мюсюлманска армия, осъдени за действията си през войната, която изправи едни срещу други босненски мюсюлмани, сърби и хървати. В нея загинаха над 100 000 души.

Неговите адвокати, които могат да обжалват присъдата, твърдяха по време на процеса, че фактически той не е имал контрол върху „Ел Муджахид“.

Повечето чужди ислямистки бойци, воювали в Босна, си тръгнаха след края на конфликта през 1995 г. Някои обаче останаха в страната, където мюсюлманите са 40 на сто от 3,8-милионното население. Те практикуват умерена форма на исляма.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна