Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поевтинява с близо 3% заради разрастващата се пандемия в Европа и нови огнища в Азия

Петролните фючърси поевтиняват с близо 3% по време на търговията в петък на фона на разширяване на противоепидемичните мерки и локдауни в Европа и след информации за възраждане на инфекциите с Covid-19 в Китай и Югоизточна Азия. Според експерти това развитие може да забави глобалното търсене на петрол в близко бъдеще.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през март се понижават с 2,7%, или с около $ 1,50 към $ 54,60 за барел, а аналогичните фючърси на американския лек суров петрол WTI с 3%, или с $ 1,60 към $ 51,60 за барел.

По този начин петролните цени продължават да отстъпват от 11-месечните върхове, достигнати седмица по-рано съответно към $ 57,42 и към $ 53,93 за барел.

Повод за това ценово низходящо движение оказват слабите икономически данни от еврозоната за бизнес активността през януари, които сякаш засилват опасността от т.нар. "двойна икономическа рецесия" с оглед удължаването на рестриктивните мерки и локдауни в редица европейски страни заради настоящата силна вълна на Covid-19.

Сериозен повод за безпокойство за енергийния сектор дава и възобновяване на коронавирусните инфекции в САЩ и Югоизточна Азия през последните дни. За последното денонощие в Китай бяха регистрирани нови 103 случая на Covid-19, като вече 11-ти пореден ден техният брой надвишава нивото от 100 инфекции. Това накара китайските власти да наложат локдауни в някои региони на страната за пръв път от няколко месеца насам. Междувременно и Хонконг обяви в петък първи локдаун от доста време насам.

Опасенията за нови коронавирусни огнища в региона се засилват непосредствено преди Китайската лунна нова година - популярен празник в цяла Азия.

"Нарастването на броя на инфекциите в Китай предизвиква особена загриженост не само защото Пекин е сред най-големите потребители на петрол в света и беше пазарът, който помогна най-много да се възстановят цените на петрола, но и с оглед на наближаването на ваканционния период за Лунната нова година", коментира Луис Диксън, анализатор на петролни пазари в Rystad Energy.

"Празникът традиционно е време на разход на много пътно гориво в Китай, но сега страната въвежда ограничения и съветва хората да не пътуват по празниците, което определено ще бъде шамар за търсенето на петрол“, отбелязва още анализаторът, цитират от агенция MarketWatch.

Междувременно Американският петролен институт обяви снощи изненадващ ръст с 2,6 млн. барела на складовите запаси на суров петрол в САЩ за седмицата до 15-и януари, като по-късно в петък се очакват седмичните данни и на Енергийната информационна администрация.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени