Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Чирпан опитва да си върне къщата на възрожденец

Чирпан

Община Чирпан започва кампания за набиране на средства, за да откупи родната къща на художника-революционер  Георги Данчов –Зографина. В момента тя е частна собственост и последно е ползвана като питейно заведение, съобщи за Радио Стара Загора председателя на Общинския съвет в Чирпан Иван Станчев. Решението за започване на благотворителната кампания ще бъде гласувано на предстоящата сесия на местния общински съвет на 28 януари, каза още Станчев.

"Имотът е отчужден още 1975 г. с идеята да бъде превърнат в музей. Такъв наистина е направен, имал е статут на недвижимо културно наследство от местно значение, но след 1990 г. при последвалата реституция е върнат на последните собственици, които пък са препродали къщата. Сега е превърнато в увеселително заведение", каза Иван Станчев. Той обясни, че много граждани са възмутени, че домът на възрожденеца и мястото където създаден първия революционен комитет в Чирпан, където Васил Левски многократно е посещавал, сега е превърнат в кръчма.

След разговори с кмета Ивайло Крачолов решихме да предложим да започне кампания за набиране на средства. Със собствениците е договорена цена от 90 хил. лв.“, обясни председателят на общинския съвет в Чирпан. Самата кампания ще продължи до края на годината.

Иван Станчев уточни, че кампанията ще се популяризира и сред живеещите в чужбина граждани на Чирпан. Той е убеден, че до средата на годината ще бъдат събрани необходимите средства. Те ще бъдат използвани само за откупуване на имота като общинска собственост.

Георги Данчов –Зографина е български възрожденски художник и революционер. Близък съратник е на Васил Левски и автор на считания за най-точен портрет на Апостола. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна