Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джо Байдън продължава острия завой от политиките на предшественика си

Джо Байдън
Снимка: БТА

Американският президент Джо Байдън продължава неотклонно с острия завой от политиките на предшественика си Доналд Тръмп. Той предложи удължаване на договора с Русия „Нов старт", план за пандемията, който определи като военновременен, а тази вечер ще представи и стратегията си за икономиката.

Договорът "Нов старт" изтича на 5 февруари, а Байдън предлага да бъде удължен с 5 години със следните мотиви. Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки:

„Президентът отдавна каза ясно, че договорът Нов старт е в наш национален интерес. Удължаването му придобива още повече смисъл когато Русия е наш враг, както е в момента. "Нов старт" е единственият останал договор, който има възпираща роля за руската ядрена мощ и е като котва за стратегическата стабилност между двете държави".

Предложението беше приветствано от Русия. "Нов старт" ограничава арсеналите на двете ядрени сили до максимум 1550 бойни глави, с 30 на сто по-малко от предишния лимит, фиксиран през 2002 г.

Ограничава се и броят на пусковите установки и тежките бомбардировачи до 800. В първия си пълен ден като държавен глава Джо Байдън се зае да изпълни обещанието си да осигури ваксини за 100 милиона американци в първите 100 дни. Подписа серия от укази, които предвиждат всеки, който пътува за страната със самолет, да си направи тест преди да се качи на борда и да остане под карантина след пристигането си .

„Нека да съм ясен - нещата ще станат по-лоши, преди да започнат да се подобряват. Броят на загиналите ще надхвърли 500 000 следващия месец, инфекциите ще продължат да растат. Не сме стигнали до тази каша за една нощ и ще има нужда от месеци преди да обърнем нещата".

Джо Байдън подписва днес още два указа -  с единия се увеличават хранителните помощи в момент, когато милиони американци са затънали в бедност заради предизвиканата от пандемията икономическа криза, а вторият указ ще подобри социалните права на държавните служители.

В Сената републиканците се опитват да отложат за февруари процеса по импийчмънт на Доналд Тръмп. Лидерът на републиканското малцинство Мич Макконъл е предложил това да се случи през февруари, за да има време бившият президент да подготви защитата си.

Председателката на Долната камара на Конгреса Нанси Пелоси обяви, че ще внесе импийчмънта на Доналд Тръмп в Сената в понеделник. Така републиканци и демократи в горната камара на Конгреса трябва да се договорят кога да започне процесът. Ако не постигнат споразумение, то следва той да започне още във вторник.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна