Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО: Рано е да се правят изводи за произхода на коронавируса

| обновено на 23.01.21 в 09:53
Ухан, 23 януари 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световната здравна организация обяви, че е твърде рано за изводи от мисията ѝ в китайския град Ухан, както и да се твърди, че именно от Китай е започнала коронавирусната пандемия, предаде АФП.

Екип експерти на СЗО пристигна в Ухан на 14 януари с цел разследване на произхода на смъртоносния коронавирус повече от година след съобщенията за първите случаи на Covid-19 в централния китайски град.

Учените все още са под карантина в хотел.

Самият Пекин подхранва идеята, че пандемията е започнала извън китайските граници.

„Всички хипотези са на масата. И определено е твърде рано да се направи заключение откъде точно е тръгнал вирусът – от Китай или извън него“, заяви вчера директорът по извънредните ситуации на СЗО Майкъл Райън.

„Има различни…научни наблюдения в различни части от света…всички те са много важни, защото изграждат общата картина“, посочи той на пресконференция в Женева.

Коронавирусът вече е причинил смъртта на над 2 млн. души и заразил десетки милиони.

СЗО смята, че установяването на прехвърлянето му от животни на хора е ключово за предотвратяване на бъдещи огнища. 

Днес Ухан отбелязва годишнина от строгата 76-дневна карантина, която бе наложена заради коронавируса.

ЕПА/БГНЕСВ момента градът се е върнал към нормалния си живот, докато много страни, включително части на части на Китай, са под карантина заради разпространението на вируса.

Преди година на 11 милиона жители на Ухан беше наредено да не напускат домовете си. Гари и летища бяха затворени, пътищата -  блокирани, градският транспорт беше спрян, магазините бяха затворени в продължение на 76 дни.

Жители на града си спомнят за този период:

„По онова време беше много напрегнато. Сега е добре. Правителството и нацията обърнаха голямо внимание на Ухан. Получихме голяма подкрепа и се чувстваме благословени“.

„Други страни не са толкова безопасни, колкото Китай. Много, много се радвам, че съм родена китайка. Като гледам какво става в страни като Съединените щати Великобритания, чувствам такава несигурност. Ако отида на тези места, бих се страхувала много“.

„Виждате ли, че всички хора носят маски? То е, защото в онзи период бяхме уплашени“, отбелязва друг жител на града. Допълва, че за повече от 60 години не е преживявал нищо подобно, но резултатът от усилията си е струвал:

„Трябва да ценим живота. Здравето е приоритет. Беше добре, че направихме жертва за момент и сега можете да видите, че Ухан отново оживява. Всички са с маски. В Ухан е безопасно“.

Китай днес съобщи за 107 нови случая на зараза за денонощие.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна