Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Чернева: Европейците дават сигнал на политиците да спрат да се опират на рамото на САЩ

Весела Чернева
Снимка: БГНЕС

Европа престана да бъде център на американската външна политика, това започна най-късно при Обама, а фокусът се измести към Азия. Европейците са осъзнали, че Трансатлантическият съюз е преимущество, но не достатъчно условие, за да могат заедно да формират света, както се е случвало по време на Студената война“. Това коментира пред БНР Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика, по темата за кризата на американската мощ и защо европейците са скептични към шансовете Байдън да постигне съществена промяна

По повод допитване, направено сред жителите на 11 държави на Стария континент, и резултатите от него Чернева каза, че европейците дават сигнал на политиците си да спрат да се опират на рамото на Америка, а да започнат да действат по отношение на европейската отбрана, европейските способности да реагират на кризи. 

Европейците искат да имат сигурност по отношение на бъдещето си“. 

В предаването „Събота 150“ Чернева допълни: 

Вътрешната политика на страните членки има все повече директно отражение върху външната... Онези, които вярват във възхода на Европа, а те са най-голямата група, са хора от страните с най-голям оптимизъм за развитието на Европа, на икономиките - Швеция, Дания, Нидерландия. Това са по-младите хора, по-образованите хора, това са хората, които отиват да гласуват до урните“. 

Весела Чернева намира за естествена реакцията на европейците, които казват - „не можем да оправим демокрацията навсякъде по света, искаме да оправим нашия дом, но не искаме да се набъркваме в големите битки, които не са нашите“

„59% от европейците смятат, че след 10 години Китай ще изпревари САЩ. В това противоборство Европа би искала да отстоява собствения си интерес - търговския или по отношение на сигурността. Това е валидно и за отношенията с Русия. Това са изходните точки, от които администрацията на Байдън трябва да започне да работи... Следващите месеци ще бъдат ключови за това как Европа и САЩ ще работят заедно“. 

Според проучването за повечето европейци Берлин вече е новият Вашингтон

Интервюто с Весела Чернева можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна