Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дупница ще открие 46 нови работни места по услугата „асистентска подкрепа“

Сградата на община Дупница
Снимка: Община Дупница

Общината в Дупница ще открие 46 нови работни места по услугата „асистентска подкрепа“, от която ще се възползват 138 потребители от града и селата, обявиха от администрацията. Процедурите по реализирането на проекта вече стартираха.

През декември общината подала заявление до Агенцията за социално подпомагане за получаване на предварително одобрение за създаване на социалната услуга „асистентска подкрепа“, такова одобрение вече е получено. Общата сума е 549 930 лева. Предстои местният парламент даде съгласие за реализацията на заседанието си следващата седмица, след което ще бъдат назначени 46 души.

Те ще обгрижват целогодишно 138 потребители. Ползвателите на услугата ще бъдат лица над трудоспособна възраст в невъзможност за самообслужване, които нямат определена по съответния ред степен на намалена работоспособност, както и деца с трайни увреждания и пълнолетни лица с трайни увреждания с определена чужда помощ, които не ползват асистентска подкрепа, помощ за осигуряване на асистентска подкрепа или за които не се получава помощ за грижа в домашна среда.

Очаква се съветниците подкрепят и предложението на  кмета на общината инж. Методи Чимев услугата да стане постоянна, като броят на асистентите и потребителите ще бъде коригирана всяка година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна