Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова гора над Дивдядово

12
Снимка: Радио Шумен

Над 350 шуменци залесяват днес опожарената гора над квартал Дивдядово. Доброволците имат за цел да засадят 20 хиляди жълъди на площ от 40 декара.

Изгорялата гора бе борова, но днес доброволците садят дъбове, обясни лесничеят Красимир Христов. „Трябва да използваме за залесяване местни видове. Черният бор не е такъв. Затова избрахме космат дъб. Сменяме бора и заради близостта на гората с населеното място. Сами видяхте когато се запали бор – как бързо гори. Ще използваме наличните тераси по хълма, но първо ще изчистим площта от вършината, която е останала“, каза Христов.

„Ще разберете днес колко опасно е да се борави с огъня и колко трудно се създава гора. Теренът е стръмен, хлъзгав, неравен“, обясни служител на горското стопанство. Доброволците бяха инструктирани да внимават и с правите лопати, защото вчера при разчистването на терена се е стигнало да инцидент.

Сред доброволците се отличават представители на различни спортни клубове, а най-многобройни са бойците.

„В пълен актив сме, спортистите се включиха на драго сърце. Всеки човек в живота си трябва да посади поне едно дърво. Днес искаме да дадем пример на всички, че нещата се случват лесно – когато се обединим. Правим го за природата, тя ще остане и след нас“, каза Калоян Колев, ръководител на ММА клуба в Шумен.

Въпреки че бяха осигурени десетки прави лопати, инструментите се оказаха недостатъчни за стотиците доброволци. Това не изненада Цветелина Дочева от боксовия клуб „Шумен груп“.

„Като видях толкова много хора се зарадвах, но не очаквах и по-малко. Знам Шумен какъв град сме. Обединяваме се, когато трябва да направим нещо заедно. Участвала съм и в други благотворителни кампании, в които съм се убедила, че хората в града са страхотни и добри. Днес ще свършим една много полезна работа. Добрият пример е заразен“, сподели Цветелина Дочева.

„Да помогнем е наш дълг“, добави Ивалин Иванов, треньор на спортен клуб „Шумен груп“. „Боксьорите не се притесняваме да си изцапаме ръцете, ние редовно го правим. Било то с потни ръкавици или с работа. За нас е важно да имаме гора с чист въздух където да бягаме, да се разхождаме, да се възстановяваме“, уточни спортистът Филип Румянов.

„Изключително съм доволна като представител на Природен парк „Шуменско плато“, че толкова много хора откликнаха на тази акция. Идеята за нея се зароди веднага след пожара. Трябва да благодарим на горските служители, че разчистиха терена в толкова кратки срокове. Малка част от пожара е обхванала територията на Природен парк „Шуменско плато“, но дирекцията е съпричастна с всички екологични инициативи“, заяви Ирина Павлова.

Гората край Шумен изгоря през август миналата година, а стихията бе причинена от жител във вилната зона на Дивдядово.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени