Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата искат да разбират света без страх

Снимка: Книговище.БГ

Книговище.бг, платформата за насърчаване на детското четене и функционалната грамотност сред децата, започва изграждането на първата по рода си в България сериозна медия за деца от 7 до 14-годишна възраст. В нея, на език ясен и достъпен, ще се пише по всякакви важни теми, отнасящи се до съвременния свят, както и за събития, които се случват в България и по света. В новото пространство ще се въвеждат основни идеи и проблеми, ще се размишлява върху ценности като демокрацията, ще се анализират икономиката, здравната система, културата и глобализацията.

Книговище организира серия от кратки онлайн семинари за журналисти, в които ще бъдат обсъдени спецификите на сериозното журналистическо писане за деца. Семинарите ще се водят от чуждестранни колеги с опит в жанра, като например автори от Dein Spiegel ( детското издание на DerSpiegel).

Разговор със съоснователката на платформата Книговище.бг Десислава Гаврилова и с малката Вики, която знае защо новините на големите я плашат, но и защо би искала да стане журналист, когато порасне.

Цялото интервю можете да проследите в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени