Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Регионалната библиотека в Плевен ще покаже дигиталната си колекция от книги

Аня Михова
Снимка: Латинка Светозарова

В Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Плевен нито за миг не прекъснаха връзката със своите читатели заради ограниченията, свързани с пандемията. "Променяше се начинът на получаване и връщане на книгите заради по-строгите мерки, но в работата ни винаги на първо място беше и си остава бързината и точността към нашия читател", каза Аня Михова, директор на културния институт.

Шест хиляди квадратни метра е площта на библиотеката, половината са посетителски зали, част от тях са хранилища, тук е и галерията с постоянната колекция „Картини от проф. Греди Асса и приятели“.

"Сега в този необичаен момент, в който ние сме в рестрикция по отношение на общуването и на ценностите си като библиотекари, ние сме на широко, просторно и светло място. Даваме възможност на хората да работят спокойно, да бъдат на разстояние един от друг, да не се страхуват от това, че могат да се заразят", каза Аня Михова.

Библиотеките могат да помогнат и в бъдеще за развитие на формите на дистанционно обучение, които ще бъдат популярни и ще могат да се ползват повече и често в училище.

"Предоставяме информация, за да се изработят такива уроци, дистанционно предавани на класовете. Сега се опитахме да популяризираме културния календар на библиотеката сред учениците". 

Все повече се дигитализират фондовете на библиотеката, подчерта Аня Михова:

"Имаме намерение дигиталната колекция, която имаме, да я показваме на страницата на библиотеката, в момента правим нова страница. Много хора се спряха вкъщи и намериха отново удоволствието от това да общуват с книгата, да помислят върху това, което четат, върху това, което правят, върху това, което ще правят, и това им дава една перспектива и смисъл на живота и мисля, че са доволни от това".

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.